De blir finalister i Årets volontär 2018

Av 118 nomineringar från organisationer över hela landet har vi nu korat tio finalister till Årets volontär 2018. Här presenterar vi dem.

Utmärkelsen Årets volontär instiftades av Volontärbyrån 2017, för att uppmärksamma och hylla alla miljontals ideellt engagerade människor i Sverige. Den som får utmärkelsen Årets volontär kommer att uppmärksammas på Frivilligdagen under festliga former.

Finalist nr 1: Izabella Bergqvist, Psoriasisförbundet, Bollnäs
Izabella är välkänd inom Psoriasisförbundet för sitt engagemang, sin arbetsmoral och initiativkraft. Utan Izabellas volontärinsats skulle länsavdelningens arbete sett helt annorlunda ut och hon har satt sin egen prägel på verksamheten med nyskapande idéer och ur de yngre medlemmarnas perspektiv. Izabella är en positiv och drivande kraft i organisationen i stort och spelar en vital roll som representant för förbundets yngre medlemmar. Hon inspirerar alla hon kommer i kontakt med, såväl yngre som äldre, och är en fantastisk förebild för förbundets medlemmar.

Finalist nr 2: Tove Bäckström, Ensamkommandes Förbund Stockholm, Stockholm
Tove är en aktiv volontär för ensamkommande barn och unga. Tove är en tillgång för vår organisation och ett stort hopp för många nyanlända ungdomar. Hon har spridit information till unga och hjälpt till där det behövs. Hon har även värvat nya volontärer till vår förening. Tove är en aktiv läxhjälpare och sprider hopp och inspiration till de ungdomar som söker stöd hos oss och som ofta förlorat hoppet. Hennes volontärarbete har stor betydelse för oss och våra medlemmar.

Finalist nr 3: Nicklas Centring, Scouterna, Stockholm/Uppsala
Med ett varmt hjärta, massa mod och stark målmedvetenhet har Nicklas ideellt drivit RegnbågsScouterna under flera år. Det är en enormt viktig insats för att Scouterna ska vara tillgänglig för alla, oavsett vem du kan tycka om eller din könsidentitet. I år såg Nicklas till att Scouterna erbjöd en trygg och inkluderande zon för unga deltagare på EuroPride i Stockholm och Göteborg. Han gör skillnad för många individer och vår stora organisation.

Finalist nr 4: Gösta Eriksson, Naturskyddsföreningen, Boden
Gösta är mycket engagerad i klimat- och omställningsfrågan och föreläser bland annat för lokala föreningar i Boden-trakten. Han är nu 79 men fortfarande aktiv, och har bland annat bidragit med sitt enorma kunnande och engagemang i arrangerandet av Framtidsveckan. Gösta har alltid en positiv framtoning och även om arbetsbördan skulle verka övermäktig så brukar allt gå otroligt smidigt när Gösta är med.

Finalist nr 5: Sofia Hallqvist, Amnesty International, Malmö
Sofia är ett nav inom Amnestys aktivistkår. Sofia lyfter personer omkring sig med sitt gedigna engagemang och positiva inställning. Hon är en motiverande ledare med sinne för planering och bidrar därför till en välkomnande miljö där hon ger rum för andra att utvecklas. Hon delar gärna med sig av sin kunskap och erfarenhet och har därigenom motiverat andra aktivister att våga testa nya vägar för aktivism. Hon har fått nya medlemmar att engagera sig i Amnestys demokratiska struktur och därigenom stärkt Amnestys aktiviströrelse i sin helhet. Sofias outtröttliga engagemang för mänskliga rättigheter har stärkt Amnestys verksamhet både lokalt, regionalt och nationellt. Vi är otroligt tacksamma och förundrade över hennes förmåga!

Finalist nr 6: Christel Juhlin, Bara Vanlig Hälsa, Göteborg
Christel är en fantastisk volontär som alltid får sina deltagare att le. Med sitt stora underbara engagemang får hon med sig löparna som springer, rullar och går på sina villkor. Christel är alltid glad, positiv och har ett fantastiskt bemötande gentemot löparna som är med och har olika funktionsnedsättningar. Hon ser människan bakom funktionsnedsättningen. Ingenting är omöjligt för henne!

Finalist nr 7: Saga Joakim Karlsson, RFSL Uppsala, Uppsala
Saga har som ordförande verkat för ett hållbart engagemang genom att skapa tydliga, dokumenterade förväntningar på de ideella krafterna. Hen har energiserat föreningen med sin optimism, ledarskapsförmåga, politiska kunnighet och omtanke. Hen har bland annat varit med och utvecklat Sveriges första HBTQ-psykologmottagning och arrangerat en partiutfrågning inför valet 2018. Saga har använt sin brinnande inre kraft som volontärför att få till samhällsförändring, kanske det viktigaste en volontär kan göra.

Finalist nr 8: Alexandra Salloum, Let’s sport girls, Malmö
Alexandra har enbart varit med i en termin, och redan är hon den mest aktiva ledaren vi har inom simning. Hon har på eget initiativ lärt sig mer om hur man lär ut simning till barn. Nu är hon en av de bästa ledarna som verkligen visar att hon brinner för att hjälpa barnen rätt – helt beundransvärt med tanke på att hon är så ny. Hon är den som alltid är beredd att göra det lilla extra – helt fantastiskt!

Finalist nr 9: Gunilla Sätterberg, SeniorNet Botkyrka, Tumba
Gunilla hjälper seniorer till ett digitalare liv och leder kurser och cirklar med stor entusiasm. Våren 2018 startade hon exempelvis en ny verksamhet, ”Mobiljunta”, ett koncept som även spridit sig. Gunilla är alltid glad och har dessutom en god pedagogisk förmåga – deltagarna har ofta olika förmågor och förutsättningar. Hon är verkligen uppskattad och är full av nya idéer och ser positivt på saker. Samtidigt tar hon strid för det hon tror på och har hjälpt, inspirerat och utbildat ett stort antal äldre. I hennes värld är det alltid högt i tak.

Finalist nr 10: Helén Westman, Civilförsvarsförbundet FRG Sollentuna, Sollentuna
Det finns människor som jobbar i det tysta och inte syns eller hörs, men som är en förutsättning för verksamheten. Helén är en av dessa. Hon är alltid redo att kavla upp ärmarna, ställer alltid upp och ser de små detaljerna. Hon ser verkligen varje enskild person, bemöter alla med respekt och en trevlig hälsning. Själv tar Helén ingen cred för sitt engagemang, utan är den som bekräftar och berömmer andra. Att få jobba med en så fantastisk person som Helén, som alltid hjälper alla, är en ära.