Vill du bli stödperson och stötta brottsdrabbade, anhöriga och vittnen?

Organisation: 
  • Brottsofferjouren, Uppsala Län
Plats: 
  • Uppsala
  • Uppsala
Ändamål: 
Hälsa
Kris- och samhällsberedskap
Mänskliga rättigheter

I uppdraget som stödperson inom Brottsofferjouren kommer du att ha kontakt med och ge stöd till brottsdrabbade, anhöriga och vittnen. Detta innebär att lyssna, ge stöd och information, hjälpa till i kontakten med myndigheter och försäkringsbolag och att följa med till rättegång och polisförhör. Kontakten sker framför allt över telefon men även i möten.

Uppdraget är varierande, ansvarsfullt och givande. Stödpersoner är medmänniskor som hjälper utsatta komma vidare både emotionellt och praktiskt efter brottet. Du hjälper till att skapa en trygghet och säkerhet hos personen som i sin tur är värdefull både för personen själv men även för aktörerna inom rättsprocessen.

Du behöver inte ha några särskilda förkunskaper, innan uppdraget får du en kostnadsfri utbildning och när du väl påbörjat ditt uppdrag får du en mentor, handledning och vidareutbildning.

Brottsofferjouren ger varje år stöd till runt 40 000 personer i Sverige. Vill du vara en del av detta - bli stödperson!

När och var ska uppdraget genomföras: 
Som stödperson kommer du att stötta personer som bor i kommunerna: Uppsala, Knivsta, Håbo, Älvkarleby, Östhammar, Tierp och Heby. Majoriteten av kontakten med stödsökande sker på distans genom telefonsamtal men personliga möten kan förekomma. Du har stor möjlighet att själv påverka vilka tider på dagen du genomför ditt uppdrag. När en stödperson väl har etablerat en kontakt med en stödsökande så bestämmer dom själva sinsemellan hur den fortsatta kontakten ska se ut. Om det finns behov att träffas så sker detta oftast i Uppsala. Utbildning och vidareutbildning sker i Uppsala under dag eller kvällstid, reseersättning kan betalas ut.
Specifika önskemål eller information: 
Vi söker dig som är empatisk, har god förmåga att lyssna och sätta gränser, har en öppen människosyn, intresse av att arbeta med människor och kan avsätta några timmar varje månad till ideellt arbete. Vi eftersträvar mångfald bland stödpersonerna avseende ålder, kön och kulturell bakgrund eller etnicitet. Om du kan prata andra språk än svenska och engelska är detta alltid värdefullt. Ingen tidigare utbildning eller erfarenhet krävs för uppdraget. Dock är det obligatoriskt att genomföra en intern kostnadsfri utbildning på 30 studietimmar innan man får börja arbeta som stödperson. Nästa utbildning kommer ske den 20-21 oktober 2018. Studier hemma innan utbildningen kommer förekomma och några uppföljande träffar med praktik veckorna efter utbildningen kommer även att bokas in tillsammans i utbildningsgruppen. Välkommen med din intresseanmälan så kontaktar vi dig inom en vecka för vidare diskussion!
Minimiåtagande: 
Vi vill gärna se att du blir medlem i föreningen, deltar på träffar och vidareutbildningar (ca 8-10 tillfällen per år), redovisar arbetad tid i uppdraget och inom varje stödkontakt du har och att du kan engagera dig minst 1 år inom uppdraget efter avslutad utbildning.
Adress: 
Storgatan 16 C
753 31 Uppsala
Anmäl intresse
Övriga uppgifter

Uppgifterna är frivilliga och används bara av Volontärbyrån för statistik.