Bli volontär

Volontärbyrån hjälper människor och ideella organisationer att hitta varandra. I Volontärbyråns förmedling (databas) kan du hitta och söka volontäruppdrag i små och stora ideella organisationer i hela Sverige, alldeles gratis. Alla uppdrag följer Volontärbyråns riktlinjer.

Sök ett volontäruppdrag >

Vad engagerar dig?

Det enklaste sättet att komma igång är att fundera på någon av dessa frågor: Vad har jag lust att göra och vad som motiverar mig? Vad vill jag bidra till och påverka? Vad vill jag få ut av mitt engagemang och vad tycker jag är roligt? Sen är det bara att börjar söka efter ett uppdrag.

Att vara volontär ger mycket – både för dig själv och för andra. Läs mer om andra volontärers engagemang 

Håll koll på när nya volontäruppdrag dyker upp

Om du inte hittar något uppdrag som passar just nu kan du lägga in en bevakning. Du klickar i vad du är intresserad av att göra och var, och så får du mejl när nya uppdrag dyker upp. En gång om dagen eller en gång i veckan – du väljer själv. Klicka här för att registrera en bevakning nu.

Har du frågor?

Om du vill veta mer eller har frågor om ett uppdrag ska du vända dig till den organisation som har lagt ut uppdraget på Volontärbyrån.
Om du har tekniska problem med webbplatsen kontaktar du oss på Volontärbyrån.

Tre saker att tänka på inför ditt uppdrag

  • Ideellt engagemang innebär ett visst ansvar. Håll vad du lovar, och ta inte på dig mer uppgifter än du hinner med.
  • Fråga om det är något särskilt du behöver tänka på kring ditt uppdrag och om din organisation försäkrar sina volontärer. Det kan se olika ut från organisation till organisation.
  • Att vara volontär är ett ideellt engagemang, vilket innebär att du inte får någon lön för det. Däremot kan vissa organisationer ersätta dig för resor och utlägg som ni kommit överens om. Fråga organisationen där du gör ditt uppdrag så att du vet vad som gäller där.

Nyheter & tips

Av 118 nomineringar från organisationer över hela landet har vi nu korat tio finalister till Årets volontär 2018. Här presenterar vi dem.
Volontärbyrån vill inspirera fler att bli volontärer. Just nu har vi extra fokus på unga och har gjort en film om några fina människor som hittat sin grej i engagemanget.
http://tinyurl.se/aretsvolontar
"Jag vill hjälpa andra precis som personer hjälpte mig när jag kom till Sverige"
Man och två kvinnor sitter vid ett bord
Åtta av tio upplever att de mår bättre tack vare sitt engagemang. Det och mycket mer visar vår nya undersökning Volontärbarometern som vi gör varje år bland de som sökt uppdrag på Volontärbyrån.

Frågor och svar

Hur bevakar jag uppdrag?

Du kan registrera en bevakning och få information via e-post när det kommer in nya uppdrag som motsvarar dina önskemål. Om uppdraget intresserar dig är det bara att klicka på länken i mejlet och sedan fylla i din intresseanmälan direkt på nätet.

Kostar det något att söka och anmäla sig till ett volontäruppdrag?

Nej, det är helt gratis att söka volontäruppdrag via Volontärbyrån.

Vilka slags organisationer kan jag hitta på Volontärbyrån?

Vi riktar oss till ideella föreningar, trossamfund och ideella stiftelser som värnar om demokratiska fri- och rättigheter. Det innebär att endast organisationer och uppdrag som bygger på denna värdegrund får söka volontärer via Volontärbyrån. Volontärbyrån granskar alla organisationer och uppdrag innan detta publiceras på hemsidan.

Förmedlar Volontärbyrån uppdrag i utlandet?

Nej, Volontärbyrån förmedlar enbart uppdrag i Sverige.

Berättelser